Tegyünk közösen a csalások megelőzéséért!

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság az áldozattá válás megelőzésének lehetőségeire hívja fel a figyelmet.

Sajnálatos módon – ahogy országszerte – vármegyénkben is megnövekedett az úgynevezett banki csalások száma. Egyes esetekben a sértetthez érkező telefonhívás során a csalók a számlavezető bank munkatársának, vagy bankbiztonsági szakembernek adják ki magukat.

KépAz ilyen jellegű eseteknél az egyik fajta visszaélési módszer, amikor egy jogosulatlan utalás miatti károk helyreállítására kínálnak az elkövetők a bank nevében segítséget, amely során több személyes-, bankszámla-, valamint netbanki adatok megadását kérik.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében a rendőrség kérése, hogy az ilyen telefonhívásoknál legyenek szkeptikusak, lehetőleg telefonon azonnal vegyék fel a kapcsolatot a számlavezető bankjukkal az információk tisztázása érdekében, illetve személyes ügyintézés keretében beszéljenek az esetről a bank munkatársával.

Amennyiben mégis megtörtént a baj, úgy a szükséges biztonsági intézkedések megtétele céljából minél előbb lépjenek kapcsolatba a számlavezető bankjukkal, illetve tegyenek bejelentést a rendőrségen.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság a csalások megelőzése érdekében az alábbi prevenciós ajánlásokat nyújtja:

  • Bankkártyája-, netbankja adatait ne adja meg idegeneknek se telefonon, se e-mailben!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
  • Legyen gyanús, ha a telefonáló személy tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget!
  • Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik!
  • Legyenek óvatosak az ismeretlen telefonálókkal!  
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája adatait, netbankja belépési adatait! A bankok az ügyintézés során soha nem kérik az ügyféltől ezeket az információkat, mivel az ügyfél-azonosítás során a valódi banki dolgozó ezen adatokat látja.
  • A bank telefonon soha nem ad utasítást az ügyfélnek semmilyen átutalásra.

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokkal kapcsolatban: https://kiberpajzs.hu/

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!