Országos tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt időszak kánikulai meleg időjárásának köszönhetően az ország jelentős részén – különösen az alföldi területeken – fokozott tűzveszély alakult ki. Az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar, a jelenlegi időjárási körülmények között, rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet, és az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik. 

A fokozott tűzveszélyre való tekintettel, a földművelésügyi miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelet el az ország egész területére, 2017. június 20–ától átmeneti időre.

A tilalom az erdőkre és fásításokra, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli külterületi ingatlanokra vonatkozik.

A fenti időponttól kezdődően, a felsorolt területeken tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, a közút- és vasút menti fásításokban is. A tűz keletkezésének és a terjedésének fokozott veszélye ebben az időszakban minden növényzetben fennáll, így a tűzgyújtási tilalom idején sehol nem javasolt az égetés, tűzgyújtás.

Felhívjuk az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy az erdőtüzek megelőzése érdekében járjanak el körültekintően, égő cigarettát ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.


Kerti grillsütő használata, szalonnasütés, bográcsozás

A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott, a tűzgyújtási tilalom idején sem. Az ilyen – nyílt lángú – berendezések, eszközök használata, a tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartását követeli meg.

Ezek röviden a következők:

  • nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, még ki nem hűlt parazsat, hamut;
  • gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz készenlétben tartására, pl. víz, homok;
  • a tevékenység befejezését követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy elaludt.

Aki a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó rendelkezéseket megszegi és ezzel a magatartásával tüzet okoz, akár 3 millió forintig terjedő bírsággal is sújtható. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes!

Bővebb tájékoztatás a katasztrófavédelem weboldalán olvasható:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzoltas_tuzgyujtasi_tilalom

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!