Vigyázz magadra

Középiskolás diákok számára szervezett balesetmegelőzési előadást a Győri Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya.

A Vaskakas Művészeti Központ adott otthont 2019. október 9-én, a Győri Rendőrkapitányság balesetmegelőzési szakembereinek „Vigyázz magadra” címmel meghirdetett előadásának. Klobusitzky György nyugalmazott mestertanár közreműködésével a diákok, mindennapi élethelyzeteikre jellemző, közlekedési szerepeik kapcsán felmerülő vészhelyzetek elkerülésének lehetőségeiről szerezhettek ismereteket a rendezvényen. A gyakorlati példákkal szemléltetett interaktív foglalkozáson a résztvevők megismerhették a járművek biztonsági eszközeinek - mint a biztonsági öv vagy a légzsák – jelentőségét, tanulmányozhatták a gyermekülést, a kutyák rögzítésére alkalmas biztonsági övet, illetve a csomagrögzítő biztonsági hálót is.

A fiatalok a kerékpáros és gyalogos közlekedés szabályairól is átfogó ismeretekkel gazdagodhattak az előadáson.

Az elődók a balesetek elkerülése érdekében az alábbi tanácsokra is felhívták a figyelmet:

  • A gyalogosok ne menjenek át az úttesten tiltott helyen, illetve tilos jelzésen! 
  •  A járdáról való lelépést megelőzően győződjenek meg a járműforgalomról, az átkelés biztonságáról! Vegyék figyelembe, hogy nedves, csúszós aszfalton a járművezetők nem tudják hirtelen megállással a gyalogosok által előidézett veszélyt elhárítani!
  • Ha motoroznak, használjanak megfelelő védőfelszerelést! A motorkerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. Fontos, hogy motorozás közben mindig megfelelő védőfelszerelést kell viselni. Az élénk színű bukósisak, motorosruha és motoros csizma nemcsak könnyebben észrevehetővé teszi a motorost a közlekedés többi szereplője számára, de egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkentik.
  • Csak felkészülten, felkészített motorral induljanak útnak! A motorkerékpárok közlekedésben történő részvételének is alapfeltétele a műszakilag kifogástalan állapotú jármű és a vezető felkészültsége a motorozásra.
  • A gépkocsival közlekedők a gyalogos-átkelőhelyek közelében figyelmesen és körültekintő módon vezessenek! Minden körülmények között tartsák be a KRESZ által előírt szabályokat!

 

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!