ZEB robottal a biztonságos közlekedésért

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága egy új kampánnyal hívja fel a gyalogos közlekedés szabályaira a lakosság figyelmét.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottsága "ZEB robotra vigyázz" elnevezéssel prevenciós, figyelemfelhívó kampányt szervez tekintettel arra, hogy az év első negyedévében több gyalogosokat érintő személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a megyében. A kampány nyitó programját 2018. április 16-án 10 órakor tartották Győrben. A programon bemutatkozott ZEB robot, aki egy figyelemfelhívó zászlóval a kezében, a gyalogosok biztonságos átkelésére vonatkozó tanácsokkal segítette a megjelentek átjutását a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen.  ZEB robot nemcsak a gyalogosok, hanem és a gépkocsivezetők részére is adott olyan hasznos tanácsokat, amelyek a biztonságos közlekedést segítették.

Kérjük fogadják meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság alábbiakban felsorolt – gyalogos közlekedésre vonatkozó – tanácsait:

  • A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie.
  • Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs a gyalogosok az úttesten közlekedhetnek.
  • A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja, vagy megtévesztheti!
  • A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.
  • A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!