Mészáros István 'Ityen' képei

Hírek

Tájékoztatás 3. fokú hőségriasztásról

Kategória : Hírek módosítva: 2015.07.06 14:09

A Győri Helyi Védelmi Bizottság tájékoztatása szerint dr. Paller Judit országos tiszti főorvos asszony 2015. július 4. napján (szombat) 00.00 órától 2015. július 8. napján (szerda) 24.00 óráig 3. fokú hőségriasztást adott ki Magyarország egész területére vonatkozóan.

A 3. fokú hőségriasztás esetén a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napra eléri a 27°C-ot.

Tájékoztató a lakosság és az egészségügyi ellátó intézmények számára

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapjáról további hasznos információk tölthetők le a hőhullámok kezelésével kapcsolatos tudnivalókról:

http://oki.wesper.hu/lakossagnak/hohullam_egeszsegkarosito_hatasai

Tovább

Tűzgyújtási tilalom

Kategória : Hírek módosítva: 2015.07.06 13:18

Magyarország erdeiben a rendkívül gyors felmelegedés, a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért a földművelésügyi miniszter az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre 2015. július 3-án átmeneti időre általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

A fenti időponttól kezdődően a felsorolt területeken tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve az irányított-, a parlag- és gazégetést is.

A miniszter felhívja az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy az erdőtüzek megelőzése érdekében járjanak el körültekintően, égő cigarettát ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

Az aktuális tűzgyújtási tilalmakról valamint az erdőtűz megelőzéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról a www.erdotuz.hu oldalon tájékozódhatnak.

(FM Sajtóiroda)

Tovább

Köszönetnyilvánítás

Kategória : Hírek módosítva: 2015.07.06 11:46

FotóKöszönjük mindazok segítségét, akik 2015. július 4-én részt vettek és szorgos munkájukkal hozzájárultak a sétánykorlát felújításához!

Külön öröm számunkra, hogy fiatalok is szép számmal voltak jelen.

Reméljük, hogy a következő faluszépítési munkálatoknál is ilyen lelkes csapattal dolgozhatunk újra!

(További fényképek a munkáról honlapunk galériájában találhatók.)

Major Gábor
polgármester

Tovább

Korlátfestés - felhívás

Kategória : Hírek módosítva: 2015.07.02 07:47

Tisztelt Gönyűiek!

PlakátA Sétány fa korlátján csúnyán megkopott az eredeti festés. Az Önkormányzat nevében kérem a falu lakosságát, hogy közösen újítsuk fel! Sor kerül a fa lecsiszolására, majd a lefestésére is.

A csiszoláshoz és a festéshez szükséges alapanyagokat megvásároljuk, a munka elvégzéséhez önkénteseket keresünk.

Szívesen fogadjuk a civil szervezeteink tagjait, azokat a diákokat, akik az önkéntes közmunkát szeretnék a nyáron ledolgozni, valamint minden más Gönyűt szerető és a faluért tenni akaró lakost.

Ecsetet, üres festékes dobozt kérjük mindenki hozzon magával!

A részvételi szándékot jelezni lehet a polgármesteri hivatalban, Borók Attiláné Ilinél az 544-090/8-as melléken, nyitvatartási időben.

A tervezett időpont: 2015. július 04., szombat, 9.00 óra

 

Major Gábor
polgármester

Tovább

Nyári diákmunka program

Kategória : Hírek módosítva: 2015.07.02 07:48

A Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálásával 2015-ben is lehetőség nyílik az önkormányzatoknál és önkormányzati fenntartású intézményeknél - legfeljebb napi 6 órás időtartamban - diákok foglalkoztatására.

A program többek között elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását, a munkatapasztalat és jövedelemszerzés lehetőségét.

A programban azok a nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező, és azt igazolni tudó diákok vehetnek részt, akik:

 • a program kezdő időpontjában idősebbek 16 évnél, de a program befejezésekor sem töltik be a 25. életévüket,
 • közvetítést kérőként kérik nyilvántartásba vételüket az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán,
 • és foglalkoztatásra irányuló, vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek.

A program időtartama: legfeljebb 2 hónap (a 2015. július 1. és augusztus 31. közötti időszakban)

Munkabér: bruttó 39375 Ft/hó, négy órás foglalkoztatás keretében

A jelentkezéssel kapcsolatban Soltész Lászlónétől kérhető bővebb tájékoztatás, a Gönyűi Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási idejében.

Tovább

Duna-nap meghívó

Kategória : Hírek módosítva: 2015.07.03 12:21

A Gönyűi Honismereti Egylet tisztelettel meghívja a 2015. évi hagyományos hajós ünnepre, a Duna-napra.

PlakátA Duna-nap programjai:

2015. július 10-én:
Guszter Ferencné (Magdi óvó néni) kiállítása, 17 órai kezdettel a faluházban
2015. július 11-én:
15.00 A hajós emlékmű koszorúzása a temetőben
15.30 Hajós mise a helyi katolikus templomban
16.30 A Duna koszorúzása, tisztelgés a Duna áldozatainak emléke előtt
19.00

Duna-napi bál, élő zenével
Helyszín: Duna Plázs (Kikötő utca végén az étteremhajón)
Asztalfoglalás: 0670-514-90-18 vagy 0620-617-10-18 

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

Tovább

Szúnyoggyérítés

Kategória : Hírek módosítva: 2015.07.02 08:50

A szúnyoggyérítési feladatok szervezését a kormány a hivatásos katasztrófavédelmi szervekre bízta. A közbeszerzési eljárások végeztével 2015. június 23-tól megkezdődnek a szúnyoggyérítések, amelyek a tapasztalatok alapján várhatóan augusztus végéig tartanak.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottságtól kapott információk alapján az alábbi tájékoztatást tesszük közzé:

 • Az ütemtervet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság határozza meg, és minden esetben közzéteszi azt központi honlapján. (Tájékoztató, aktuális anyagok: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=polgarivedelem_szunyog2015_index)
 • Az időjárás befolyásolhatja a kivitelezést, ezért az ütemtervek az időjárási körülmények függvényében változhatnak. Amennyiben az időjárás miatt elmarad a gyérítés, a végrehajtás pontos időpontjáról a katasztrófavédelem tájékoztataja az érintetteket.
 • A vállalkozók a gyérítéshez kizárólag olyan szereket alkalmaznak, amelyeket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezett.
 • Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

A szúnyoggyérítések koordinálásával a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központját bízta meg, aki a szervezésre és lebonyolításra a SZEMP Air Konzorciumot, mint kivitelezőt és a Pannon-Bio-Kalibra Konzorciumot, mint szakértőt választották ki. A gyérítést földi és légi biológiai módszerekkel valamint földi és légi kémiai módszerekkel a szakértők által meghatározott területeken kell elvégezni. A biológiai gyérítés nem igényel különösebb bejelentést.

Felhasználásra kerülő vegyszerek megnevezése:

Légi irtás esetén: CORATRIN, Mosquitox 1 ULV Forte, Aqua K-Othrin ULV
Földi irtás esetén: CORATRIN
A készítmény kijuttatott formájában kizárólag rovarokra van káros hatással, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes és a környezetet sem károsítja.

A légi kémiai irtások az esti napnyugtát megelőző időszakban, míg a földi kémiai irtások a napnyugta utáni időszakban történnek.

Naptári hét Gyérítési időpontok: 
26. hét június 25.* - földi kémiai
(pótnap: VI. 26. vagy 27.)
június 27. - légi kémiai
(pótnap: VI. 28. vagy 29.)
27. hét   június 30. földi biológiai gyérítés - győri kistérség, vízpart/agglomeráció
28. hét július 7. - földi kémiai
(pótnap: VII. 8. vagy 9.)
 

*: A kivitelező SZEMP Air Konzorcium friss tájékoztatása szerint nem a tervezett június 24-ei napon, hanem 25-én lesz a földi kémiai szúnyoggyérítés Gönyű területén.

Kérjük a helyi méhészeket, hogy a gyérítés gyakorisága és az esetlegesen feltorlódó időpontok miatt - az általunk küldött értesítések figyelembevétele mellett - rendszeresen látogassák a katasztrófavédelem tájékoztató weboldalát is! (Honlapunk kezdőoldalán, a jobb oldali sávban (hasznos információk) közvetlen link mutat a katasztrófavédelem weboldalára.)

Köszönettel:
Major Gábor
polgármester

Tovább

Tájékoztató a betakarításban résztvevők és gazdálkodó szervezetek részére

Kategória : Hírek módosítva: 2015.06.30 15:57

A nyári betakarítási munkák tűzveszélyességére való tekintettel, azokra csak kellő időben és módon lehet felkészülni, ezért különösen fontos a betakarítási munkálatokban részt vevő erőgépek tűzvédelme, az aratásra, illetve a tarló és növényi hulladékok égetésére vonatkozó szabályok ismerete, betartása és betartatása.

A mellékelt dokumentumok közreadásával a betakarítási munkák biztonságának növelését kívánjuk elősegíteni:

Tovább

Gönyűi Búcsú

Kategória : Hírek módosítva: 2015.06.23 13:01

A búcsú eredeti neve „elengedés” (latinul: indulgentia) volt. A magyar „búcsú” kifejezés arra utal, hogy az ember búcsút vesz a rá váró büntetéstől, Jézusnak az Egyház révén közvetített kegyelme által.

Egy-egy falu búcsúja a templom szentjének névnapjához kötődött ezek az összejövetelek még több világi elemet foglaltak magukba. Idegenek rendszerint csak a szomszédos falvakból jöttek, mert ez a mai napig elsősorban a falu ünnepe, melyre igyekeznek azok is hazajönni, akik más faluba, esetleg más országrészbe származtak el innen. A családok és a falu egész közössége találkozik ezeken az összejöveteleken.

Ahogy korábban, úgy most is elsősorban egyházi ünnep, amely a község templomában, a szentmisén való részvétellel kezdődött. Erre épült rá az idők során a mulatság és a szórakozás, ami eredetileg a templomkertben zajlott (hasonlóan a Pünkösdi játékokhoz). Az idők során az ünnep egyházi jellege egyre inkább elhalványult, helyette a vásári mulatságok vették át a szerepét.

Aki ezzel kapcsolatban szeretne több dolognak utána olvasni, az interneten megteheti azt. pl.:

http://www.magyarvagyok.com/kultura/konyha//bucsu/2800-Bucsu-hagyomanyok.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%BAcs%C3%BA

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-995.html

A búcsú időpontját továbbra sem az önkormányzat, hanem a Gönyűi Szent Péter és Pál római katolikus templomban szolgálatot teljesítő Plébános Úr jelöli ki. A tavalyi évhez hasonlóan, az idén is megkeresett a vállalkozó, aki Gönyűn szeretne a játékaival búcsú napján megjelenni. Ahogy az előző évben is történt, felajánlottam az összes önkormányzati tulajdonban levő területet, azonban egyik sem felelt meg részére, különböző okok miatt, ezért ugyanazt az ajánlatot tudtam tenni, mint 2014-ben. Menjünk ki a faluba, nézzük végig az összes olyan területet, amit alkalmasnak tart a játékok felállítására és minden általa megnevezett területnek megkeressük a tulajdonosát, magam is közben járok, hogy megkaphassák.

Öt helyszínt találtunk, amik egy részét a vállalkozó elutasított, mint lehetséges megoldást, a másik helyszíneknél pedig a tulajdonosokkal beszélve kértem, hogy szíveskedjenek segíteni a terület rendelkezésre bocsátásával.

Így a helyszín kiválasztása és annak rendelkezésre bocsátása az idei évben is csak azon múlik, hogy valamelyik – a vállalkozó által kiválasztott - terület tulajdonosa és a vállalkozó meg tudnak egyezni egymással, vagy sem, mivel az önkormányzat egyetlen területét sem tartották alkalmasnak erre a célra.

Major Gábor
polgármester

Tovább

Újabb szakaszon folytatódik a Győr-Gönyű kerékpárút építése

Kategória : Hírek módosítva: 2015.06.23 10:15

A Kormány szerdai döntése értelmében folytatódhat a Győr-Gönyű kerékpárút építése. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium néhány hete új forrást teremtett kerékpárutak építésére. Kara Ákos, a minisztérium államtitkárának javaslatára Borkai Zsolt polgármester döntése után Győr „villámgyorsan” újra benyújtotta a korábban forráshiány miatt nem támogatott – egyébként teljesen előkészített - pályázatát.

SajtótájékoztatóA gyorsaság most 200 millió forintnyi fejlesztési forrást hozott a városnak, a térségnek. Mindössze 4 hét kellett ahhoz, hogy a hiánypótlások és a döntés előkészítése is megtörténjen. „Ehhez az kellett, hogy a minisztériumi és a városházi kollégák napi kapcsolatban legyenek egymással és minden felmerült nehézségre azonnal megoldást találjunk”- mondta Kara Ákos államtitkár. Azt is hozzátette, hogy nagy sikernek tartja a pozitív döntést és annak gyors lebonyolítását is.
Ennek a projektnek a keretében Győrszentiván Kertváros és a Dózsamajori bekötő út között 2,4 kilométeres szakaszon készül el majd a kerékpárút. Az átadásra várhatóan ősz végén kerül majd sor.

A tavalyi döntés értelmében már a kivitelezés folyik Gönyű területén, ahol a kikötő iparterületéig épül a Kormány támogatásával a kerékpárút. A szakaszolás sorrendje sem véletlen. A Kormány elsőnek azt a szakaszt szerette volna megvalósítani, amelyen a gönyűiek a jövőre átadott nagyberuházásként épülő új gyárhoz kerékpárral is el tudjanak jutni.
„Győr és Gönyű között három szakaszból áll össze a kerékpárút projektje. Abból most már kettő biztosan megépülhet”– mondta Borkai Zsolt polgármester.
A két szakasz közötti összeköttetést kell megoldani. Erre is van Győrnek építési engedélye. Egy évekkel korábbi döntés miatt azonban 200 millió forintban határozták meg a támogatás felső határát, így már korábban ketté kellett választani győri szakasz pályázatát. Kara Ákos és Borkai Zsolt is azt szeretné elérni, hogy a héten támogatott első győri szakasz után a 2. szakasz pályázata is már a következő hetekben támogatást kaphasson. Amennyiben ez most így nem sikerülne, akkor sincs semmi veszve, hiszen a hamarosan kiírásra kerülő új uniós ciklus forrásai az EURO-VELO nemzetközi kerékpárutak nyomvonalát részesíti előnyben. Márpedig a Győr-Gönyű szakasz ennek a része. Így minden esélye megvan annak, hogy teljes hosszban kerékpárút kösse össze még ebben az önkormányzati ciklusban Győrt és Gönyűt.

Tovább

KÖZOP-3.5.0-09-11-2014-0022

Plakát

KEOP-4.10.0/N/14-2014-0458

Plakát

Hasznos információk:

 • Szúnyoggyérítési információk,
  BM OKF. honlapja - időpontok
  (Aktuális időpont: július 7.földi kémiai gyérítés (pótnapok: VII. 8. vagy 9.) )
 • E.ON hibabejelentő telefonszám
  (pl. közvilágítás): 06-80-533-533
 • Defibrillátor: Egészségház
  (Kossuth Lajos út 161.)
  Tel.: 06/96-544-095, 06/30-904-63-67
 • Győri Járási Hivatal
  Települési ügysegéd

  ügyfélfogadás (márc. 1-től):
  hétfőnként, 8.00-9.00 között
  (részletes információk)

Webkamera 1 - Háry Dezső tér

Webkamera 2 - Dunapart, keleti irány

Rendőrségi hírek

Eseménynaptár

Légszennyezettségi adatok

2015.07.07. 02:00
aktuális érték* (μg/m3) határérték % -ban
CO 593 5
NO2 17 17
NOx 20 10
O3 104 57
NO 2 -
Szélirány DNY
Légszeny-nyezettségi index Kiváló
Megfelelő
Szennyezett
Erősen szennyezett
* Utolsó 1 óra csúszóátlaga.

Gönyű és környéke településföldrajza

Gönyű kincsei

Kedves Látogató!

A zászlókra klikkelve 3 nyelven is megtekintheti Gönyű Község Önkormányzatának megbízásából készült "Gönyű kincsei" című kiadványunkat, ami szűkebb környezetünk nevezetességeit hivatott népszerűsíteni.

     

Erre a linkre klikkelve pedig megtekintheti a kapcsolódó videót

Regionálna Rozvojová Agentúra

TÁMOP-2.4.5-12/3-2012-0019

TAMOP-2.4.5-12_3-2012-0019

Együtt Európáért Alapítvány

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!