Banner

Banner

Hírek

Tájékoztatás II. fokú hőségriasztásról

Kategória : Hírek módosítva: 2021.06.18 16:20

A Győr-Moson-Sopron Megyei, Győri Helyi Védelmi Bizottság tájékoztatása szerint dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Országos Meterológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlásait figyelembe véve

2021. június 19-én (szombat) 00.00 órától 2021. június 22-én (kedd) 24.00 óráig II. fokú hőségriasztást rendelt el Magyarország egész területére vonatkozóan.

A II. fokú hőségriasztás esetén az előrejelzés szerint a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri (vagy meghaladja) a 25°C-ot. A magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent a lakosság számára, amely indokolja az egészségügyi ellátó rendszer, az önkormányzatok, valamint a megyei együttműködő szervezetek figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.

A Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a hőségriasztásról tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat Győr-Moson-Sopron Megyei Mentőszervezetét, a megyében található fekvő- és járóbeteg-ellátó intézmények vezetőit, valamint az alapellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatókat.

A höségriasztás elrendeléséről értesítésre kerültek a Megyei Védelmi Bizottság tagjai, az együttműködő szervezetek, valamint a közüzemi szolgáltatók területi illetékes szervezetei.

 

Tanácsok a hőség idejére (forrás: gyor.katasztrofavedelem.hu):

A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, vezessenek óvatosan. A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet!

Ismertetők, tanácsok az Országos Közegészségügyi Intézet weboldalán:

http://oki.antsz.hu/lakossagnak/hohullam_egeszsegkarosito_hatasai

Tovább

EB-terasz a polgármesteri hivatal udvarán - szombaton

Kategória : Hírek módosítva: 2021.06.17 08:47

Június 19-én, 14 órától várunk mindenkit a Gönyűi Polgármesteri Hivatal udvarán!
F-csoport: Magyarország - Franciaország (Budapest, Puskás Aréna)

Foci-terasz plakát Foci-terasz

Tovább

Szúnyoggyérítés - 2021. június 18.

Kategória : Hírek módosítva: 2021.06.17 08:18

Tisztelt Gönyűiek!

Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy településünk területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre:

A kezelés pontos időpontja: 2021. június 18. (péntek), napnyugta utáni órákban.

Rossz idő esetén a védekezés június 19-én vagy 20-án, ugyanebben az időben kerül elvégzésre.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Bővebb információk: https://www.katasztrofavedelem.hu/42/kapcsolodo-hirek

Tovább

Nyári szünidő veszélyei

Kategória : Hírek módosítva: 2021.06.14 11:37

Néhány nap múlva megszólal az utolsó csengő, elkezdődik a diákok által annyira várt vakáció. A hosszú hónapok óta tartó bezártság után – letudva az év végi vizsgák feszültségeit – gyermekek, fiatalok sokasága élvezi a szabadságot. Az érzés mindannyiunk számára ismerős, hiszen valamikor mi is átéltük ugyanezt.

Ugyanakkor az is köztudott, hogy a felhőtlen játék, kikapcsolódás közepette a gyerekek sokszor még a legalapvetőbb közlekedési szabályokat sem tartják be, melynek következtében balesetek okozóivá, részeseivé, vagy áldozatává válnak.

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a szünidő alatt leselkednek gyermekeinkre:
Sok éves tapasztalatok mutatják, hogy a vakáció alatt megnő a közúti balesetet szenvedők száma, és az évszak sajátosságaiból fakadóan sajnos a vízi tragédiáké is. Szeretnénk, ha azok, akik most elhagyták az iskolapadokat ősszel ugyanoda visszaülhetnének. Ahhoz, hogy ez így legyen, sok mindent kell tenni és tudni.
Mindenek előtt a szülők szakítsanak időt gyermekeikre, és mondják el, miként kell közlekedni. A leggyakoribb tragédiaokozó a rohanás, a körültekintés nélküli úttestre lépés, a tömegközlekedési eszközök megállóiban álló jármű takarásából való kilépés, és a kerékpározással összefüggő szabályszegő magatartás. Közös felelősségünk gondoskodni azok védelméről, akik ma még nem képesek úgy cselekedni, ahogyan azt elvárjuk, vagy szeretnénk.
Beszéljük meg a gyerekkel a gyalogosközlekedés alapszabályait pl: hol van elsőbbsége a gyalogosnak az úttesten való átkeléskor, mit kell tenni, mielőtt lelépünk az úttestre. A szabályos kerékpározás elsajátításához az alapokat gyakran át kell ismételni.
Ha már tudja a gyerek, hogy hol szabad kerékpározni, melyek a kötelező biztonsági felszerelések stb., illetve be is tudja tartani ezeket a szabályokat, még mindig nem biztos, hogy célszerű elengedni önállóan kerékpározni. Felnőtt gépjárművezetőinket pedig arra kérjük, legyenek az úton körültekintőbbek, figyeljenek a gyalogos és kerékpározó „csemetékre”!

Tudjuk-látjuk, hogy egyre több a - nyakában kulccsal - az utcákon, tereken tartózkodó gyermek, akik – az említett veszélyeken túl – könnyen válhatnak különböző bűncselekmények áldozatává. Célszerű tehát elmondani: tartózkodjanak az ismeretlen felnőttek társaságától, ne kössenek ismeretségeket akkor sem, ha még oly színes programot, vagy ajándékot is kínálnak nekik.

A gyerekek elhelyezésére a legbiztosabb, a legkedvezőbb megoldás a táborozás. Ilyenkor gyakran a megszokottól eltérő tevékenységekkel is találkoznak. A tábor előtt mindenképpen figyelmeztessük őket a fürdőzés veszélyeire, a hegyi utakon való közlekedés – megszokottól eltérő – sajátosságaira.
Fontos, hogy fürdőzéskor, vízi biciklizéskor, csónakázáskor tartsák be a rendszabályokat. Ilyen tevékenységeknél feltétlenül vegyék fel a mentőmellényt. Kerüljék a bányatavakat, csak a kijelölt helyeket vegyék igénybe fürdőzés céljából. Felhevült testtel soha ne ugorjanak be a vízbe, hiszen a vízi tragédiák nagy része az ilyenkor fellépő izomgörcs, illetve szívelégtelenség miatt következik be.

Bízva abban, hogy a fent leírtakkal sikerül hozzájárulnunk a szünidő kellemes és biztonságos eltöltéséhez mindenkinek jó pihenést és balesetmentes közlekedést kíván a

Győr-Moson-Sopron Megyei
Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság

Tovább

Két nyelvű oltási igazolások

Kategória : Hírek módosítva: 2021.06.14 11:29

Bárkinek, akinek korábban csak magyar nyelvű oltási igazolást állítottunk ki, külföldi utazáshoz szüksége lehet 2 nyelvű oltási igazolásra. Itt található:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/1158-ketnyelvu-igazolas-sars-cov-2-elleni-vedooltasrol

Kinyomtatás után a 2 nyelvű igazolásokra a korábban kiadott igazoláson szereplő adatokat szükséges átmásolni, hogy a rendelőben már csak a lebélyegzéssel és az aláírással kelljen foglalkozni. A hitelesítést rendelési időben előjegyzés nélkül elvégezzük.

Dr. Bohner Péter
háziorvos

Tovább

Nyári diákmunka - felhívás

Kategória : Hírek módosítva: 2021.06.08 08:25

Kedves Diákok!

Nyári diákmunka2021-ben is lehetőség nyílik az önkormányzatoknál és önkormányzati fenntartású intézményeknél diákok foglalkoztatására.
A programban azok a nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező, és azt igazolni tudó diákok vehetnek részt, akik:

  • A program kezdő időpontjában idősebbek 16 évnél, de a program befejezésekor sem töltik be a 25. életévüket.


A program időtartama: 2021. július 19. - 2021. augusztus 19.
Munkabér: bruttó 125.550 Ft/hó, 6 órás foglalkoztatás keretében

A jelentkezéssel kapcsolatban Böröcz Esztertől kérhető bővebb tájékoztatás a Gönyűi Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási idejében vagy telefonon: +3696/544-090/3.

Jelentkezési határidő: 2021.06.14. 12:00

Tovább

Gyermeknapi játék

Kategória : Hírek módosítva: 2021.05.28 10:58

KépGyermeknap alkalmából 2021. 05. 28-án reggel hét és nyolc óra között a Gönyűi Szociális Alapszolgáltatási Intézményt felkereső gyermekeket egy foglalkoztató füzettel és egy könyvjelzővel ajándékoztunk meg.

Aki netán lemaradt a személyes átvételről és kedve lenne játszani, az se búsuljon, ugyanis a foglalkoztató füzet már elérhető a honlapunkon – www.gszai.hu.


Játékra fel!

Minden gyermeknek boldog gyermeknapot kívánunk!

Tovább

Pál Feri atya előadása Gönyűn

Kategória : Hírek módosítva: 2021.05.27 12:05

ELÉGEDETTEN AZ ÉLETTEL - PÁL FERI ATYA mentálhigiénés szakember előadása
Plakát2021. június 5. (szombat) 18 óra (Polgármesteri Hivatal udvara) Pajta

Esőhelyszín: Közösségi tér (Kossuth L. u. 97. - Egészségház emeletén)

Rossz idő esetén a rendezvény látogatása csak plasztik védettségi igazolvány és személyi igazolvány felmutatásával lehetséges.
A terem befogadóképessége: 100 fő

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztráció június 3-ig: 0696 544 090/7, palyazatok###kukac###gonyu.hu

További információ: www.facebook.com/gonyuface

Tovább

Háziorvosi rendelés - áramszünet

Kategória : Hírek módosítva: 2021.05.27 11:03

Tisztelt Gönyűiek!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy május 28-án, pénteken a Kossuth Lajos utcát érintő tervezett áramszünet miatt elmarad a háziorvosi rendelés.

Tovább

Személyes ügyfélfogadás a Gönyűi Polgármesteri Hivatalban

Kategória : Hírek módosítva: 2021.05.27 07:45

H I R D E T M É N Y
hivatali ügyfélfogadásról

HirdetményTájékoztatom Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a járványhelyzet kedvező alakulására való tekintettel a személyes ügyfélfogadás felfüggesztéséről szóló döntésemet visszavonom, a Gönyűi Polgármesteri Hivatal 2021. május 31-től a megszokott ügyfélfogadási rend szerint tart nyitva.

hétfő: 8:00 – 12:00 és 13:00 – 16:00
kedd: 13:00 – 16:00
csütörtök: 8:00 – 12:00
péntek: 8:00 – 12:00

A hivatalt felkereső ügyfeleink számára a szájat és orrot eltakaró maszk viselése kötelező.

Kollégáink és az Önök egészségének védelme érdekében kérjük, hogy lehetőség szerint továbbra is az elektronikus ügyintézés (e-Önkormányzat Portál) lehetőségét válasszák.

Kollégáink telefonos elérhetőségeinken (központi telefonszám: 96/544-090), valamint e-mailben is rendelkezésre állnak.

Gönyű, 2021. május 26.

Tisztelettel:
dr. Szigethy Balázs
jegyző

Tovább

Foci-terasz

Babakötvény

Állampapír

PANASZKEZELÉS, KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉS

Az önkormányzat vagy a polgármesteri hivatal tevékenységével kapcsolatban panasszal vagy közérdekű bejelentéssel élhet Gönyű község jegyzőjénél az alábbi elérhetőségeken:

dr. Szigethy Balázs jegyző
9071 Gönyű, Kossuth L. u. 93.
jegyzo###kukac###gonyu.hu
+3620/259-6737

Megkeresése a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény előírásai alapján kerül kivizsgálásra.

Webkamera 1 - Háry Dezső tér

Webkamera 2 - Duna-part

TOP-3.2.1-15-GM1-2016-00004

Projekttábla C

KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16-2016-00144

ASP-támogatás, tábla

VP6-19.2.1.-70-1-17

Palyazat tabla

MFP

Logo

Kép

Logo

Közlemény

Tábla

Hasznos információk

Települési Arculati Kézikönyv

TAK - meghívó

MAVIR - lakossági egyeztetés

Tájékoztató előkép

KEOP-4.10.0/N/14-2014-0458

Plakát

Útmutató a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz

Útmutató

Tegyél ma a holnapért!

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kampánya az energetikai hatékonyságért:

Plakát

Rendőrségi hírek

Szórólap

Eseménynaptár

Légszennyezettségi adatok

2021.06.19. 07:00
aktuális érték* (μg/m3) határérték % -ban
CO 311 3
NO2 17 17
NOx 24 11
O3 32 17
NO 4 -
Szélirány K
Légszeny-nyezettségi index Kiváló
Megfelelő
Szennyezett
Erősen szennyezett
* Utolsó 1 óra csúszóátlaga.

Gönyű és környéke településföldrajza

Gönyű kincsei

Kedves Látogató!

A zászlókra klikkelve 3 nyelven is megtekintheti Gönyű Község Önkormányzatának megbízásából készült "Gönyű kincsei" című kiadványunkat, ami szűkebb környezetünk nevezetességeit hivatott népszerűsíteni.

     

Erre a linkre klikkelve pedig megtekintheti a kapcsolódó videót

KÖZOP-3.5.0-09-11-2014-0022

Plakát

TÁMOP-2.4.5-12/3-2012-0019

TAMOP-2.4.5-12_3-2012-0019

Regionálna Rozvojová Agentúra

Együtt Európáért Alapítvány

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!